Kalliomaalaukset kertovat menneisyydestä

Ihmiskunta on kautta aikojen ilmaissut itseään taiteella. Musiikista jäljelle ovat säilyneet muutamat soittimet ja oman kulttuurin rytmit, sanataiteesta vanhat kansantarut ja tarinat, mutta taas kuvataiteesta on usein konkreettisiakin muistoja. Näistä vanhimmat voivat olla tuhansia vuosia vanhoja. Kallio- ja luolamaalaukset kertovat ihmisten elämästä hyvin pitkän ajan takaa ja heijastelevat muinaisen ihmisen estetiikkaa ja työkaluja.

Kalliomaalauksien tarkoitus epäselvä

Kalliomaalaukset on useimmin tehty punamultamaalilla, sillä sen valmistus on helppoa ja punaista maata löytyy monista paikoin. Myös verta on saatettu käyttää maalausten tekemiseen. Useimmiten maalausten tekoon on todennäköisesti käytetty sormia, mutta siveltimen käyttökin on mahdollista. Maaliseos on ollut paksua ja valumatonta; rasvan lisääminen punaiseen maahan on auttanut sen pysymistä.

Kalliomaalausten uskotaan olevan kommunikaatiota ennemmin kuin ilmaisevaa taidetta. Maalausten tarkoitukset ovat epäselvät, mutta monia teorioita niissä esiintyvistä symboleista on kehitetty. Valtaosassa maalauksia esiintyy ihmisiä, mutta myös tietyt eläinhahmot kuten hirvi tai peura ovat yleisiä. Maalauksia ei ole hahmoteltu, joten voi olla, että niitä saivat tehdä vain tietyt henkilöt yhteisössä. Useimmiten maalauksia on yhdessä paikassa alle 10.

Ihmishahmoja on erilaisia, ja erilaisilla hahmoilla oletetaan olevan erilaiset merkitykset. Hirvet ja peurat esiintyvät yleensä ilman sarvia, keväisessä ulkoasussaan. Niille saatetaan joskus maalata sydänpiste.

On myös mahdollista, että kalliomaalauksilla on uskonnollinen tarkoitus. Ne voivat liittyä samanistisiin menoihin, pyhiin paikkoihin tai kulttipaikkoihin. Usein ne ovat veden lähellä; veden uskottiin erottavan kuolleiden maailma elävien maailmasta. Maalaukset olivat yhteisöjen ja kulkureittien rajamailla.

Suomessa on monia kalliomaalauksia

Kalliomaalaukset ovat säilyneet huonosti kasvillisuuden ja auringonvalon vuoksi, mutta niitä on löydetty eri puolelta Suomea. Valtaosa sijaitsee Suomen keski- ja eteläosissa, mutta pohjoisempaakin on löydetty jonkin verran maalauksia. Suurimmat keskittymät ovat Kaakkois-Suomessa.

Tunnettuja maalauksia on Suomessa 96, ja osaa ei kyetä tulkitsemaan niiden suttuisuuden vuoksi. Fennoskandiasta maalauksia on eniten Suomen alueella. Astuvansalmen kalliomaalaukset kuuluvat Suomen ja koko Fennoskandian suurimpiin, ja Hossan Värikallio Suomussalmella on toinen tunnettu ja suuri esiintymä. Maalauksissa esiintyy ihmisiä, hirviä ja muutamia muita symboleja.