Viikinkien uhkapelit

Pelaaminen oli ajanvietteenä erittäin suosittua viikinkien keskuudessa. Erilaisia pelejä pelattiin niin ulkoilmassa ja sisätiloissa, ja kuten nykymaailmassa, monet heidänkin peleistään saattoivat kehkeytyä hyvin väkivaltaisiksi ja fyysisiksi.

Viikingit, muiden kulttuurien ja heimojen tapaan rakastivat pelaamista. Heidän kulttuurissaan voimaa ja nopeutta mittaavat pelit olivat erityisen suuressa suosiossa. Suosiota keräsivät etenkin joukkuelajit jotka ovat erittäin lähellä meidän aikamme krikettiä, pesäpalloa ja jalkapalloa.

Sen aikaisissa versioissa peleistä kuolonuhrit sekä erittäin vakavat vammat olivat harvinaisia, mutta eivät ennenkuulumattomia. Pelit olivat suosittua ajanvietettä, mutta niillä opetettiin yhteistyön merkitystä sekä ylläpidettiin kuntoa. Talven tullen päivänvalon vähetessä ja iltojen kylmetessä ulkopelit eivät olleet enää kiinnostuksen kohde, ja viikingit päättivät siirtyä sisäpelien pariin talveksi.

Viikingit nauttivat noppapeleistä erityisen paljon, ja tästä on arkeologisten tutkimusten avulla saatu todisteitakin. Viikingeillä ei ollut mahdollisuutta muovata noppia muovista, joten ainoa keino saada niitä oli valmistaa noppasetit käsin. Kyseisiä noppasettejä on löydetty useilta viikinkien hautausmailta pitkin pohjoismaita, sekä Iso-Britanniasta. Nopat olivat suosituimpia pöytäpelivälineitä, ja viikingeillä oli jopa omia pelejään niille, joista esimerkkejä ovat bluffauselementistään tunnettu “Mia”, sekä “Liar Dice” eli valehtelijan noppa. Näitä pelejä seurasivat useat viikingit, jotka löivät keskenään vetoa voittajasta.

Palataksemme aiheeseen, viikingit pitivät noppapelien lisäksi luiden heitosta sekä tammen ja shakin kaltaisesta Tafl-pelistä. Tafl oli kuninkaiden pelinä tunnettu taktinen lautapeli. Osapuolet eivät pelin alussa kuitenkaan olleet identtisesti vastakkain toisistaan, sillä peliasetelma vastasi enemmänkin piiritystä, jossa toisen pelaajan nappulat olivat toisen pelaajan nappuloiden ympärillä.

Pelin tavoitteena ei ollut napata vastustajan kuningasta tai häviöllä ollessasi paeta vastustajaa sekä taistella puolustusasemassa. Taflia pelattiin usein puolia vaihdellen, eli vastustajat pelasivat toistensa nappuloilla. Kuten noppapelejä, Tafl oli useimmiten yhteisöpeli jossa pelaajien keskenään asetettujen panosten lisäksi, yleisö ympärillä löi vetoa voittajasta.

Välillä lyötiin vetoa jopa merkityksellisemmistä asioista kuin rahasta. Maa-alueita pelattiin harvakseltaan, mutta kyseessä ei ollut ennenkuulumattomuus. Ja joskus maan ja mammonan sijaan pelattiin jostain paljon tärkeämmästä: elämästä ja kuolemasta.

Nykyisinkin on mahdollista kokea uhkapelaaminen viikinkien tyyliin.

Esimerkkipaikkana toimii muun muassa mr green nettikasino, ja onneksi nykyisin pelatessa pelataan vain rahasta.